קריית חינוך ע"ש קיכלר

לנה קיכלר
טקס לקריאת קריית החינוך ע"ש לנה קיכלר ז"ל

תאריך עדכון: 04/02/2019
בטקס מרגש שנערך ביום רביעי 9.1.19 בקריית החינוך ומתחם השרות הפסיכולוגי ברחוב השניים בשכונת בורוכוב, הוסר הלוט מעל שמה של לנה קיכלר ז"ל שהייתה מייסדת ומנהלת השרות הפסיכולוגי בגבעתיים.

הטקס נערך במעמד ראש עיריית גבעתיים רן קוניק ובהשתתפות סגני ראש העיר אור לי ניב ומושיק גולדשטיין, בני משפחה, שורדי שואה שלנה הצילה במהלך המלחמה, אנשי חינוך ואורחים רבים.

ראש עירית גבעתיים רן קוניק ציין כי: סיפורה המדהים של לנה קיכלר, האישה שהצילה 100 ילדים בשואה, עלתה לארץ והקימה בגבעתיים את השירות הפסיכולוגי, קיבל החל מהיום מקום של כבוד בעירנו.גאווה וזכות גדולה לקרוא על שמה את קריית החינוך בפארק ״המכתש״ בה נמצאים השירות הפסיכולוגי העירוני ו- 3 גני ילדים.

לנה הייתה מורה, מחנכת ופסיכולוגית. היא נולדה בשנת 1910 וגדלה בוויאליצ'קה, פולין. אחרי סיום הלימודים בגימנסיה העברית בקרקוב למדה פילוסופיה, פסיכולוגיה ופדגוגיה. בימי השואה איבדה את בתה והצילה ילדים ממוות. אחרי שהיהודים בעיר גורשו לבלז'ץ הצליחה להגיע לוורשה, שם חיה בזהות שאולה, ופעלה להברחת ילדים מהגטו. סיפור ידוע הוא כיצד מצאה ביוני 1942 תינוק חי על גופת אמו והבריחה אותו מחוץ לגטו תחת המעיל, והצליחה למצוא לו מקום מקלט במנזר, על אף שבתחילה סירבו לקבל שם תינוק נימול.

אחרי המלחמה הגיעה לבית הוועד היהודי בקרקוב, שם פגשה בילדים וילדות שנשארו לבדם, אותם אספה אל חיקה בבית שמצאה בעיירה זאקופנה. משם עשו דרכם לצ'כוסלובקיה ולצרפת, בדרכם לישראל, אליה הגיעו ב-1949. הילדים והילדות נקלטו בקבוצת שילר. היא גרה בתל אביב, לימדה פסיכולוגיה וחינוך, ושמרה על קשר עם הילדים והילדות שלה שבגרו. בשנת 1987 הלכה לעולמה.

לנה קיכלר-זילברמן חיברה את אחד הספרים המוקדמים על נשים ומשפחה בשואה. "מאה ילדים שלי" אשר ראה אור בפעם הראשונה ב-1959 והיה רב-מכר.
בשנת 1962 זכתה לנה קיכלר-זילברמן באות אשת הנשיא ובאות אם השנה מטעם ארגון נשים עבריות שהוענק לה בצריף של רחל ינאית ויצחק בן-צבי בירושלים.